Jeziki Naravoslovje Družboslovje Drugo
|
Statistika:
|
|
Št. datotek:
12384
|
|
|
Avtor
|
Tema: Učenje francoščine (Število ogledov: 953 )
|
|
|
|
|
PiPica
Pruček

Kul meter: 2
Sporočila: 12
|
Me, me, me! (Čeprav je naša foxa bl za tk.. Upam, de ti bom znala razložit, ker niti men niso (še) kristalno jasni.)
Se pravi:
Nedoločne člene uporabljamo, ko stvari še ne poznamo - omenimo jo prvič oz. imenujemo neko stvar na splošno: UN - m.sp. UNE - ž.sp. DES - mn. (ne glede na spol)
Določne člene uporabljamo, ko stvar že poznamo (recimo da je v kontekstvu že prej omenjena - pogosto se zgodi, da ni fore, lahko vstaviš nedol. oz dol. člen): LE - m.sp. LA - ž.sp. L' - pred samoglasniki in nemim h (ne glede na spol) LES - mn. (ne glede na spol)
To so osnove. Pa malo zakomplicirajmo:
Za glagoli čustvovanja (aimer, adorer, detester...) rabimo določni člen. S tem povemo, da imamo radi nekaj na splošno. J'aime LE pain. Nous adorons LES montagnes.
Pa še o delnih členih, ki so pa še bolj zoprni. Z njmi izražamo svojino:
DU - m.sp. DE LA - ž.sp. DE L' - pred samoglasniki in nemim h (ne glede na spol) DE (lotili se ga bomo kasneje)
Z delnimi členi izrazimo del nečesa. Le matin je bois DU the. (Ne vsega čaja kar ga je, temveč le nekaj.) Je mange DE LA viande. (Nekaj mesa.) J'ecoute DE LA musique. (Ne vso!)
Zdaj pa še k DE. Rabimo ga: 1. Za izrazi količine (beaucoup, combien, un peu, trop, assez...). combien de livres, beaucoup de pommes, trop de travail...
2. Kadar povemo natančni podatek -> koliko. J'achete deux kilogrammes DE pommes. Je voudrais un verre DE coca.
3. Kadar je pridevnik pred samostalnikom in sta oba v množini. (Verjetno ste to jemali - obstaja le nekaj takih pridevnikov, ki stojijo pred samostalnikom.) Nous avons DE bonnes notes. Je vois DE grandes maisons.
4. Kadar stavek, v katerem je: -nedoločni člen (un, une des) ali -delni člen (du, de la, de l', des) pred samostalnikom in ga postavimo v nikalno obliko, moramo določni ali delni člen zamenjati z DE. Nous avons UNE voiture. - Nous n'avons pas DE voiture. Il a UN ami. - Il n'a pas D'amis. /Paziti moramo na krajšanje pri samoglasnikih in nemem h!/ Je prends DU the. - Je ne prends pas DE the.
To je to. 
Za 2. letnik recimo.

Sploh ni tako težko, le tale pravila moraš znati. Je pa res, da se dobijo precej čudni primeri. Veliko jih je tudi z več možnostmi. In ne pozabi - kontekst je pomemben!
PS: Se oproščam, ker nisem delala naglasnih znamenj. 
|
|
|
|
« Zadnjič spremenjeno: 31.01.2005 ob 16:28 Avtor: PiPica »
|
|
Apres la pluie, le beau temps.
|
|
|
|
|
logist
Novinec

Kul meter: 0
Spol: 
Sporočila: 2
|
Jaz bi se rad naučil francoščino. Kaj mi priporočate kot začetnik? Učil bi se kot samouk.
Lp, Logist
|
|
|
|
|
brinca
Novinec

Sporočila: 6
|
ojla.
če potrebuje kdo pomoč, nudim inštrukcije. dobite me na mejlu. (sem študentka francoščine)
|
|
|
|
|
|
|
moon
Pruček

Sporočila: 16
|
Pa sam bi se dalo tudi kot samouk. Obstaja veliko jezikovnih tečajev na CD-jih, francoščina pač ni tako eksotičen jezik pri nas. Seveda pa potem ne bi škodile kakšne daljše počitnice v Franciji 
Jaz se doma učim finščino in ne, ni lahko. Je pa zanimivo Imam pa to smolo, da obstaja jezikovni tečaj le ang-fin in je kar zoprno. 
lp
|
|
|
|
|
|
|
Pošlji nam datoteke
Pomagaj nam nadgraditi arhiv datotek! Pošlji nam nekaj svojih datotek in se uvrsti na listo donatorjev tudi ti! Rade volje bomo sprejeli kar nam pošlješ! × klik.
Osnovnošolski oddelek
Srednješolski oddelek
Razno
Stiki:
Administracija × klik
Oglaševanje × klik
Strani gostuje
|