|
Avtor
|
Tema: Matura2005 (Število ogledov: 1179 )
|
pika77
Pruček

Kul meter: 0
Sporočila: 31
|
POZDRAV!!! Ker sem se šele pred kratkim vpisala na mat.tečej , vendra kot hospitantka(to pomeni, da nimam predavanj) in ker je že veliko pouka šlo mimo, pa še matura se vztrajno bliža, bi vas IZ SRCA prosila, če mi lahko pomagate. SLOVENŠČINA: prebrala sem obe knjigi za esej. Zanima me, če ste v šoli obravnavali, kakšni so možni naslovi za esej in če je možno, da se bo naslov prepletal iz ene knjige v drugo?? Kaj je sploh najbolj pomembna ideja oz. misel pri teh dveh knjigah?? ANGLEŠČINA: kakšni so tukaj možni naslovi za esej?? In kaj bodo spraševali glede tistih dveh knjig, ki jih je treba prebrati? Baje so samo pri ustnem delu... PSIHOLOGIJA: baje, da je tudi tukaj treba pisati nek esej?? In iz kake knjige se vi učite?? Ka je zelo obseržna snov? IN ali obstaja kak učbenik, ki zajema vso snov za maturo?? Za kakršnokoli pomoč sem vam FUL FUL HVALEŽNA!!!!! LP
|
|
|
|
« Zadnjič spremenjeno: 25.05.2005 ob 19:05 Avtor: Hundey »
|
|
|
|
|
tink
Drugarček

Kul meter: 12
Spol: 
Sporočila: 94

|
Hm, naslovov je pravo malo morje, pomoje je njabolje, če si kje sposodiš ali kupiš knjigo Esej na maturi 2005 - imaš notri razne stvari razložene in primere esejev (več ne vem, sem jo nekomu posodila, preden sem jo sploh pogledala, pa ne vem, komu ) Najbrž to ne zadostuje za čisto petico, saj je potrebno tudi lastno razmišljanje. Sicer pa: pri interpretativnem eseju dobiš odlomek iz enega dela, ga interpretiraš, postaviš v okvir celotne zgodbe, slogovno analiziraš itd. Pri razpravljalnem se lahko zgodi primerjava knjig oz. splošna tema (npr. doživljenje vojne, tovarištvo, primerjava doživljanja Španije...).
Za angleščino nisem čisto ziher, naslovov je pa spet ful možnih... Primerjava likov med sabo, odnosi med njimi, razmere v družbi v tistih časih...
Psihologija: poglej si v maturitetnem katalogu, katere teme moraš znat. Za eseje imaš na voljo 3 naslove - izmed teh izbereš dva, za vsakega imaš 45 min časa za reševanje (as far as I can recall). Teme izberejo iz naslednjih področij - 1 naslov bo gotovo iz socialne psihologije, 1 najbrž iz teorij osebnosti, 1 pa ostala snov (vsaj tako so nam rekli). Jaz imam Muskovo knjigo, ki pa je menda že malo zastarela, ampak se ne mislim učit iz nje, ker mi ni všeč... Zdaj obstaja že neka nova...
Good luck!
P.S.: Kaj ti v tečaju vseeno niso nič povedali, kaj bo na maturi?
|
Here comes the sun.. :)
|
|
|
pika77
Pruček

|
eJ, NAJLEPŠA TI HVALA ZA ODGOVORE!!!!!!!!!!! Ja, saj so mi povedali, ampak bolj na pol in na hitro!! V bistvu sem se komaj prejšnji teden vpisala, ampak ker je šlo že ful predavanj mimo, sem se odločila, da se bom učila raje sama doma!! Je pa res, da je že kar nekaj let, k ne hodim več v šolo, zato je kar težko priti noter! Na srečo mi vsaj jeziki ležijo in bom za pripravo na maturo porabila manj časa. Je pa matematika KRIZA , UPA, DA JE ŠE DOVOLJ ČASA IN DA SE UTEGNEM VSE naučiti, vsaj za trojko!!! Psihilogija pa je itak piflarija, čeprav je kar precej, se mi zdi!! Hvala še enkrat, če imaš še kak nesvet, kar napiši!!!
|
|
|
|
|
|
|
tanka
Tretarček

Kul meter: 4
Spol: 
Sporočila: 145
|
ja pr angli maš čisto na izi, kokr jst vem o knjigah pišeš na pisnem, ampak res tko na izi, ni panike. za psiho je ena taka roza knjiga debela, k so jo enih 5 prfoksov napisal.velik tega!ja, kaj pa seminarsko si oddala?rok je že potekeu. moraš se pol ful naučit, ker ti to eno oceno zbije. pa ni tok lahko kokr zgleda, jst sm misla da je sam piflarija, ampak če si boš kupla to knjigo, boš vidla da je kr težko.pa nabav si pole iz preizkusne mature v zbornci oz.kjer že loh, da vidiš kako to zgleda.pa moraš znat pr psihi zračunat ene stvari(vse ti piše v knjigi). srečno
|
|
|
|
|
pika77
Pruček

|
Hvala za odgovore za psiho!! Kaj mogoče veš naslov tiste knjige?? Vem, da je težko, ja! Seminarske nisem napisala, ni blo volje in časa. Upam, da dobim vsaj trojko iz psihe, pa bom vesela. Zdej se učim slovenščino, za sredo, pa moram rečt, da zgubljam živce, ker mi je ful mimo! Imam neke izpitne pole, pa sej se nimaš kaj učiti.. tam so taka vprašanje, ki se nanašajo na besedilo, ki ga dobiš poleg in ...ne vem, meni je ful težko. Kakšna vprašanja so totalno mimo. Kako gre pa vam ta slovenščina?? Pa da ne govorim o matematiki... nočna mora! Upam, da ne bo preveč težek izpit iz matematike..Aja, še to... kaj pa če npr. matematiko pišeš šus, a pol imaš možnost popraviti na ustnem al se ne da?? Hvala
|
|
|
|
|
prymosh
Novinec

Sporočila: 1
|
Ciao! Na ustnem pumojem ne morš popravt...mislm d je ustn del 20% celotne ocene... Bl se ti splača mal učit, pa ne bo panike
|
|
|
|
|
pika77
Pruček

|
Ja, učila se bom itak, sam sem vprašala, ker nisem vedela kako je s tem! Pa kaj vi mogoče veste, kako je pa s tem, da če npr. ne narediš mature v spomladanskem roku.. baje se ne da popravljati v jesenskem. To je 100 procentno ali je kaka možnost, da ti odobrijo popravljanje le-te jeseni.??
|
|
|
|
|
tanka
Tretarček

Spol: 
|
caw. psihologija:spoznanja in dileme; alenka kompare....to ti je ta knjiga,baje da te k so jo napisal, tud pole sestavljajo.ej, ti si ista kot jst, jst sm tud že out iz te šole.učim se mensezdi 12 ur na dan, pa nč ne znam(razen angle).mato pojma nimam, kokr kol se učim, kr je tud prej nism znala.ja res je, to so zdej svine v aprilu zakon objavl,loh delaš jesen,če maš 3 pozitivne, drgač pa ne.to je 100%...tema...no, upam, da mi bo znesel.slova se mi je zdela na začetku ful težka, ker sem že vse pozabla, pa sem včasih obvladala.pravjo, da zna bit včasih težka, ampak u glavnem, da ni tok panike.najbl pomembn ti je po moje, da se naučiš zvonike,pa nezvočnike,razliko med deležji,deležniki,predlogi....da to veš kako pa kaj, pa te zvrsti k so (publicistična...).jst mam eno knjigo z vajami, pejt si jo takoj sposodt u knižnco(razčlemba neum.besedila za maturo),taka rozastovijolična.aja, pa nauč se še to podčrtovanje, pa s stavke.upam, da ti bo ratal.sej ni tok težko, sam morš velik vaj narest.sej bo...caw, velikko sreče
|
|
|
|
|
pika77
Pruček

|
Tanka, thanks!!!! Za slovnico imam neko vadnico z maturitetnimi vzorci, ja (taka roza). In delam vaje, ampak je kar težko. No, sej SLO niti ni taka panika, to bo že šlo. MAT je kriza, to pa ja. Kako pa se učiš 12ur na dan? ? Kako vzdržiš??? Jaz sem učim pol ure, pol moram malo ven,. pa spet pol ure, pol malo mislim na neumnosti oz. karkoli, pol pol ure, pa grem sesat,... Ne zdržim pri knjigi niti eno uro. Ma saj te dni se bom potrudila in bom malo bolj zagrabila,no! Enkrat v življenju pa lahko, a ne?! Ja z delam maturo v dveh delih: zdej..mat, slo in psih, ..jeseni pa ital in ang. Pa me zanima, če npr, matematike sedaj ne naredim... kdaj lahko popravljam? Je kaka možnost, da bo jo popravljala jeseni? Sprašujem zgolj informativno, ker UOAM, da jo naredim. TANKA, tudi tebi VELIIIKO SREČE!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa vsem drugim tudi!!
|
|
|
|
|
tanka
Tretarček

Spol: 
|
ja sej se mi že meša,sam mi nč ne gre v glavo, tko da sm na istem kt ti.veš kwa, ful sem se okol une seminarske ***ala, pa mato, pol mi je pa za ostalo cajta začel zmankvt,tko da zdej morm tko, šta ču.ti, po moje da ne, aveš ker je pogoj da tri izpite nardiš, tko da če maš zdej tri, pa enga rukneš, pomen, da ti še trije ostanejo, aštekaš...ampak vseen vpraš...nč, prtožš se, pa se molš mal bogu, pa bo.mah, sej to bo itak vse čist izi, kokr je biu esej, pa tok sm mela brezveze paniko..chaw, pa sporoč mi kako si opravla
|
|
|
|
|
Trnuljčica
Novinec

Sporočila: 4
|
Živjo,mene pa zanima,če je hodil kdo iz tukaj gor na gostinsko šolo v Izolo(3+2)!Namreč pod nujno bi rabila zapiske za poklicno maturo iz slo,mat,oep in str.Če jih kdo ima,lepo prosim,da mi javi,NUJNO,
|
|
|
|
|
|