Pošlji datoteke Donatorji Forum Top 100  

Iskanje datotek:
  Jeziki
Angleščina
Francoščina
Grščina
Italijanščina
Latinščina
Madžarščina
Nemščina
Ruščina
Slovenščina
Španščina

Naravoslovje
Biologija
Fizika
Kemija
Matematika

Družboslovje
Filozofija
Geografija
Psihologija
Sociologija
Zgodovina

Drugo
Ekonomija
Glasba
Računalništvo in
informatika
Umetnost
Strokovni predmeti
Šport
Tehnika
Ostalo

Najnovejših 100
Na začetek

Statistika:
  Št. datotek:  12384

Pikslar
Pikslar

Delphi-si
Delphi-si

party-zan.com
party-zan.com

Chit Chat Network
Chit Chat Network

Dijaski.net skupnost Šola in njene temne sile Prigode, metode in zablode štipendije
Stran: [1] Natisni
Avtor Tema: štipendije  (Število ogledov: 2828 )
somebody
Novinec
*

Kul meter: 0
Sporočila: 3

Poslano: 03.07.2005 ob 18:10 Odgovori

HELLO! Grin,
Ali menite, da je podeljevanje zoisovih štipendij prevično?
 Huh Huh Angry

nekoč boš postal/a pameten/a
ma_ja_dej
Novinec
*

Spol: Ženski
Sporočila: 6

Poslano: 03.07.2005 ob 20:38 Odgovori

itak da je fer.. nevem zakaj nebi blo.. boo.. nevem zkaj se folk sploh tolko obremenjuje s tem če je to fer al ne,.. če jo maš jo maš če ne ne., ***atga.. dejstvo je da država nebi kr metala denarja stran če nebi misnli da je več možnosti da iz teh ljudi kaj bo kot iz ostalih... mislim da ljudje vseeno podcenjujejo nadarjenost..
somebody
Novinec
*

Poslano: 03.07.2005 ob 22:54 Odgovori

OPROSTI! Embarrassed
V bistvu mojo prijateljico (internet ji je crknu Sad in me je prosla, če lahko jaz napišem to na net) zanima, če se kdo mogoče spomne, kakšni so te testi, ki se pišejo za pridobitev zoisove štipendije.

Embarrassed Embarrassed Embarrassed Tongue Tongue Tongue

ma_ja_dej
Novinec
*

Poslano: 04.07.2005 ob 08:45 Odgovori

a.. hmm.. js se to sicer bolj slabo spomnem, sam mislim da je tako da moreš neki računat (osnovne stvari-seštevanje, odštevanje..) pa na zadnji strani moreš delat kljukice al križce..
somebody
Novinec
*

Poslano: 04.07.2005 ob 23:10 Odgovori

Citat od: ma_ja_dej
a.. hmm.. js se to sicer bolj slabo spomnem, sam mislim da je tako da moreš neki računat (osnovne stvari-seštevanje, odštevanje..) pa na zadnji strani moreš delat kljukice al križce..

HVALA ZA ODGOVOR. Grin Grin
Ali poznaš koga, ki je pisal te teste in ga vprašaš, če se spomni še česa?? Zelo bi bil vesel tvojega odgovora (in prijateljica tudi).
 Embarrassed

off-rider
Novinec
*

Kul meter: 1
Spol: Moški
Sporočila: 2

Poslano: 08.07.2005 ob 16:00 Odgovori

Jest poznam kar nekaj ljudi, ki niso doblili zoisove štipendije kljub temu da so zelo sposobni in sedaj dosegajo v gimnaziji dosti boljse uspehe kot nekateri stipendisti vcasih se mi zdi mal smesn ko se stipendisti borijo za dobr uspeh.......

Kar se tice testov vam dam lahko samo en nasvet: v zadnji nalogi se preizkusa hitrost pisanja "pi"-jov.Kdor jih napise manj,ima boljse moznosti da dobi stipendijo.ker sklepajo da je njegov slabsi rezultat posledica pocasnega pisanja........ Wink
ma_ja_dej
Novinec
*

Poslano: 08.07.2005 ob 18:12 Odgovori

ubistvu je tako da je v srednji šoli uspeh še vedno bolj odvisen od dela kot inteligence.. but still.. zoisov štipentist lažje dobi višjo oceno z manj truda.. tako je... drugo je pol na faksu, ko ni več dovolj samo inteligenca in niti samo delo... s tem da tisti s zoisovo so dokazano nadpovprečni (bolj inteligentni od večine..) in imajo spet veeeeliko več možnosti za napredovanje, in so tudi tisti ki na koncu največ dosežejo in pobirajo najvišje nazive. zoisova ja spodbuda da svoj potencial izkoristimo in to je to.. mislim da so tvoji kolegi zelo pridni če dosegajo dobre rezultate kljub temu da nimajo štipendije, ampak bi jih tisti zoisovi štipendisti ki jih omenjaš z enako količino dela dohiteli in prehiteli .. drugo pa je če so to otroci ki so v osnovni šoli lenarli in ker niso bili prav dobri oz. odlični niso bli niti predlagani za zoisovo, pa bi jo recimo da glede na sposobnosti mogli dobit.. delo in ocene nikakor NE dokazujejo sposobnosti, temveč zgolj pridnost!ki je pa seveda tudi produktivna, ampak bolj pri zoisovih štipendistih kot pri ostalih...tako je  
off-rider
Novinec
*

Poslano: 09.07.2005 ob 11:27 Odgovori

Štipendisti so gotovo sposobnejši od povprečne populacije dijakov.Vendar pa nihče ne more trditi da je nakdo bolj inteligenten samo zato, ker je bolje rešil EN test.
Poleg tega se mi zdi nepravično, da je nekdo nagrajen samo zato ker je inteligenten, vendar za svoje napredovanje ne naridi ničesar...Po drugi strani pa je veliko "manj sposobnih" dijakov, ki pa se veliko bolj trudijio, ti pa ne dobijo ničesar....
Pa še to:kdor je zabušaval celo srednjo šolo je zelo malo verjetno, da bo postal zgleden študent....
BabaGump
Pruček
*

Kul meter: 3
Sporočila: 39

Poslano: 09.07.2005 ob 15:23 Odgovori

Glede Zoisovih moram reči da so včasih prav beadsto razdeljene.

Moti me tudi, da če ne dobiš Zoisove v OŠ, jo kasneje 99% ne boš dobil. Sem mislil zdaj v 4. letniku reči, dajte predlagajte me --AMPAK SEDAJ JE POGOJ ŽE ZLATA MATURA... me zanima koliko zojsovih štipendistov naredi z zlato maturo.... in to potem zahtevajo od nas "nenadarjenih"

Tukaj dokaz političnega štipendiranja:
[url]www.geocities.com/zoisove/nezdi.htm[/ur]
ma_ja_dej
Novinec
*

Poslano: 11.07.2005 ob 00:06 Odgovori

ja to je pa zato kr se zoisovo dobiva na podlagi testov nadarjenost in NE samo ocen.. ti maš že lahko same petke, ma ti či čisto nič ne pomaga ča na testih ne pokažeš nadarjenosti. in je tudi čisto logično da jo je vedno težje dobit...
omenjena stran pa je totalna bedarija ki je produkt kakšnega zafrustriranega piflarja ki ni dobiu zoisove in je zdej jezn na ceu svet.. če pa stran ni, so pa to sigurno objavljeni prispevki..Wink
bobnarka
Novinec
*

Poslano: 12.07.2005 ob 23:01 Odgovori

Kdor je na meji (pri testih) je testiran še 1x.
Nekaj malega se še spomnim, kaj je blo not: iz slik je bil izrezan delček, potem pa si izmed večih moral najti pravega; potem nasprotja (n.pr.:dan-noč, svetel-temen...); nekaj malega matematike (osnovne stvari)...itd. Če je že kdo reševal kaki IQ test - nekatere naloge v tem testu so podobne.
Drugače pa se mi zdi, da se res tisti, ki ima zoisovo štipendijo v srednji šoli ne rabi tako trudit za lepe ocene. Sicer pa ocena ni merilo, ker vemo, da dosti krat niso pošteno pridobljene (ali je previsoka ali prenizka).
Poznam tudi eno, ki na gim skoraj ni poznala druge ocene kot 5 (na leto je dobila mogoče dve 4) pa tudi nima štipendije. Njen brat pa je bil moj sošolec in je rekel, da ona sploh ni tak inteligentna, ampak se res ogromno uči.
Tak pač je, j*** ga.
BabaGump
Pruček
*

Poslano: 21.07.2005 ob 12:43 Odgovori

Da povem prigodo:
sošolec ki je na štipendijo, je imel skozi 5-ke, včasih tudi 4-ke, enkrat je dobil celo cvek: se je ogromno učil-ampak maturo je slabše naredil kot jaz, za kar 4 ali 5 točk!! pa je na štipendiji!!!

Verjetno mu bodo zamrznili štipendijo, drugo leto bo šel si višat maturo, da bo prišel na medicino... To leto pa bo brez statusa verjetno, ker ne bo nikamor sprejet, ker je pač imel napisano: 1. želja Medicina LJ, 2.želja, Medicina MB, 3. Želja pravo LJ

Zakaj se "neuspešnemu" štipendistu zamrzne, medtem ko jaz štipendije sploh ne morem dobiti? Sicer pa upam, da bom nekoč prekleti šolski psihologinji lahko rekel, [cenzura], prej sem naredo težji faks od vseh "nadarjenih" Sicer pa naj mi nekdo reče, da se te zadeve ne podeljujejo malce nepravično. Zakaj so poslali nekoga, ki je čisti butec na testiranje, vsako leto je komaj bila pravdobra, v tuijih jezikih je nula, če sem jaz videl rešitev v 5 minutah, je ona rabla pol ure... čisto slučajno je pač bila hčerka občnske funkcionarke... Stavim,d a sem maturo naredo boljše od nje. Čeprav nekateri predlagani so res inteligentni in so verjetno blizu meje 30 ali pa sta 2 celo zlata maturanta.. ***eš veter, samo če bo kdo, če bom kdaj imel svoje otroke, tako j***li v glavo, ji bom povedal svoje... v Sloveniji pomanjkanje gradbenikov, strojnikov, ona pa ne organizira niti predstavitev teh šol->morda bi se že tedaj odločil  za to kar zdaj želim študirati...
« Zadnjič spremenjeno: 21.07.2005 ob 15:35 Avtor: Hundey »
ma_ja_dej
Novinec
*

Poslano: 22.07.2005 ob 14:15 Odgovori

kot sm že rekla, nevem če si prebral.. ti nemoreš več dobit štipendije kr pač žau nisi pokazal nadarjenosti na testih.. end of stroy.. in ti povem da nima niti najmanjše veze če so starši ''občinski funkcionarji'' al državni.. če si dobiš če ne ne, pol pa lahko s to štpendijo delaš kar hočeš..v smislu da zabušavaš in jo pol zgubiš.. ampak the hole point zoisove je da jo dobi tisti ki je nadpovprečen..  za tvojga kolega pa.. težko vrjamem da je zoisov štipendist, dej se ti prepričaj da nima republiške štipendije al pa v primeru da je, kolko se je res učiu.. kr v 99.9% primerov so bli štipendisti tudi na maturi daleč najbolj uspešni.. vsaj pr nas no,...
ma_ja_dej
Novinec
*

Poslano: 22.07.2005 ob 14:38 Odgovori

še to: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/ZoisoveStipendije.htm

pa to:
http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/Analize/2005/StipSolL2004-05.pdf
LaNoche
Pruček
*

Kul meter: 10
Sporočila: 32

Poslano: 23.07.2005 ob 17:58 Odgovori

no da dodam svoj komentar na vse tole ker že dovg nism nč napisala tuki Smiley če govorimo konkretno o Zoisovih štipendijah - to se mi zdi dost pošteno ker mam med sošolci k so štipendirani z Zoisovo in so usi visoko sposobni. Imam pa pripombom pri podelejvanju republiških štipendij, ki naj bi se podeljevale na podlagi družinskega dohodka. Kon*****n primer k se mi ne zdi pravičen. Znanka ma starša zaposlena u njihovem družinskem podjetju. Imajo svoje podjetje, 2 hiši, bazen, dobre avtomobile skratka usega povno rit in ona je dobila republiško štipendijo (sicer niam visoke, ma jo pa). Jst pa republiške štipendije nisem dobila, čeprov mam zaposlenga enga od staršev, ta ma učitelsko plačo za katere se ve da niso ravno visoke, živimo skupaj s starimi starši v eni hiši in si sigurno ne mormo tok prvošt kokr bi si lahko družina moje znanke. Tko da...kaj je tukej fer? kako je ona pršla do štipendije? za kaj porabi denar k ma pa usega povno rit? zakaj pr usem keša u familiji še vedno nos cenene cunjce names d bi se oblekla "normalno"? tukej men ni logike.
hvala

LP LaNoche

Vedno vaša...LaNoche:)
BabaGump
Pruček
*

Poslano: 13.11.2005 ob 22:57 Odgovori

Je bil na zojsovi..zdaj je bil sprejet na pravno..hahaha...

Zdaj se bom pa začel učit za prvi kolokvij iz fizike  
GasCan
Drugarček
**

Kul meter: 11
Sporočila: 85

Poslano: 21.11.2005 ob 13:11 Odgovori

lol...

pomojem se ze v 0S delijo zlo nepravicno...npr. dobil sem sosolko zabito kot stor-zna samo ce se napifla - ima coizovo zaradi zlatega na nemscini - ker je kot otrok zivela v nemciji...
potem na testih - spet bivsa sososolka med 5% zabita, sosolka med 10% ker hitro pise(pred 1 tednom ko je dezevalo, pa ji mobitel ni delo, pa sem reko, da zato, ker je strela vdarla v napeljavem, pa je rekla: "samo res")Zacuden??
teste pa je povprecno resla najbolsa ucenka na soli!!!

Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden Zacuden
premalopameten
Pruček
*

Kul meter: -1
Sporočila: 22

Poslano: 08.08.2006 ob 13:41 Odgovori

Mi smo pisali pol pa moras neko sestavnje, odstevanje, deljenje mnozenje pa tako, pol moras najt par pa resit vse v cimkrajsem cajtu k mas 2-3 minute cajta pol moras pa sam cimvec resit pa sopomenke mrs ikat pa protipomenke.......hitrih misli moras bit.
de_Moon
Novinec
*

Poslano: 27.08.2006 ob 21:42 Odgovori

Uh, pa una prostorska predstavljivost, uno mi je blo zaj... ko stu vragov ... tam maš narisana neka geometrijskatelesa, pol morš pa gledat, ker plašč je od tega telesa - mučno, sm misla da bom vmrla. Ampak pol sm mela mnda okoli 90% na unem s sopomenkami pa protipomenkami pa sm Zoisovo dobila  Cool Zdej je pa še problem, da si jo je treba višat al pa vsej obdržat.

Pa se za prav dober uspeh kaj poviša in kolko se da?

... so never mind the darkness we still can find a way and nothing lasts forever even cold November rain.
pheenka
Četrtovček

Kul meter: 4
Sporočila: 194

Poslano: 28.08.2006 ob 01:11 Odgovori

ja itak d se poviša..  obdržat jo pa res ni problem..
fisher
Drugarček
**

Sporočila: 59

Poslano: 07.09.2006 ob 17:55 Odgovori

Ja te zoisove štipendije so kr nekaj... Mene v osnovni niti predlagal niso (res, da sem bil v 7. prav dober), vendar sem mel 4 al 5 srebrnih priznanj (baje je pogoj zlata?!). Pa so predlagali nekatere, ki so potem pogrnili že v 1. letniku.

Pa tisti testi so kr nekaj... Men je psihologinja takrat rekla, da mi tisti testi kažejo 2-3 povprečno oceno v gimnazijo - Pa sem bil z minimalno učenja vedno z lahkoto prav dober, maturo sem pa natredu s 25 pikam (če bi imel povod 2% več, bi jih imel 30  ;

bregedorf
Novinec
*

Sporočila: 7

Poslano: 07.09.2006 ob 21:57 Odgovori

Citat od: off-rider
Kar se tice testov vam dam lahko samo en nasvet: v zadnji nalogi se preizkusa hitrost pisanja "pi"-jov.Kdor jih napise manj,ima boljse moznosti da dobi stipendijo.ker sklepajo da je njegov slabsi rezultat posledica pocasnega pisanja........ Wink

No to ni čist res no. Inteligenca človeka je tut dost povezana z njegovimi motoričnimi sposobnostmi. To pa je tudi upravljanje z impulzi ki potujejo tudi do mišic. Če vzamemo za primer Greena al pa celo našga Osovnikarja bomo vidl, da nista  "butasta" (oprostite za izraz) pa mata neverjetno koordinacijo gibov => velika hitrost... Tak, da je možn, da potemtakem:) je ta test s pi-ji kr neki... No pa na rezultate zna zlo vplivat razpoloženje in motivacija posameznika, vsi pa vemo, da na dan testiranja ne bojo vsi židane volje...

Drgač pa tej testi res niso neki pristni k se jih da natrenirat, dobesedno. Podobne vaje se zejh dobijo že na neti pa večkrat kot vadiš neko vajo npr. Napiši čimveč besed k se končajo na -ak! bolši bojo tvoji rezultati. Podobn je z računanjem in iskanjem protipomenk, sopomenk...
To podeljevanje štipendij na koncu osnovne je sam ena vlka loterija. Rabiš neki priznanj
Ja pa še by the mim, včasih si štipendijo bol zasluži nekdo, ki je delaven pa mogoče mal manj sposoben. Zna tut z njega kej bit;)

Albert Einstein: I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones.
pheenka
Četrtovček

Kul meter: 4
Sporočila: 194

Poslano: 08.09.2006 ob 03:07 Odgovori

Citat od: bregedorf
Ja pa še by the mim, včasih si štipendijo bol zasluži nekdo, ki je delaven pa mogoče mal manj sposoben. Zna tut z njega kej bit;)
jah seveda zna bit, ampak zoisova je pač namenjena izredno nadarjenim Wink ..bi blo treba predlagat še štipendijo za "izredno pridne" Tongue čeprov to dvoje doskrat soupada...
pa niti ni taka blazna loterija - vsi k jih poznam iz oš kot ful uspešne majo (mamo) zoisovo...  
« Zadnjič spremenjeno: 08.09.2006 ob 03:09 Avtor: pheenka »
Chiara
Pruček
*

Kul meter: 2
Sporočila: 36

Poslano: 05.04.2007 ob 18:41 Odgovori

ma te štipendije so tko..ful je odvisn od osnovne šole. ponekod je res blazno nefer, ker se dejansko gleda na use drugo sam na realno sposobnost pa inteligenco ne.ampak posod pa tut ni tko...pr nas je blo dokaj pošetn use skp...tisti k smo mel dobre ocene (to se prav d smo bli odlični) p kšn priznanje p d smo une teste solidno pisal, smo bli pomoje usi predlagani. dobil smo p pol ene trije mensezdi...pa jz recmo nism mela nbenga zlatga takrat, p jo mam, tko d mislm d to ni pogoj Smiley poznam p kolegico k so ji skor u fris rekl, da se narobe piše, da bi jo dobila....tko da je to res bl relativno use skp...

I aM WallKiNg oN SuNsHinE.....;)
mala88
Tretarček

Sporočila: 102

Poslano: 08.05.2007 ob 14:08 Odgovori

Hm...jst mam Zoisovo štipendijo in tut v našem razredu nas je 6 k jo mamo...je pa res, da so ful razlike v uspehu in vsem tem. Moj sošolc je npr celo gimnazijo dober, ena sošolka pa skos odlična in mata oba zoisovo štipendijo-sicer ne enako visoko, ker ti jo višajo glede na uspeh, ki ga dosežeš na koncu leta...

Jst sm drgač v srednji šoli skos prav dobra (pa vem, da na maturi ni šans, da bi bla zlata maturantka), v osnovni šoli sm bla pa skos odlična, tiste teste sm dobr nardila in sm mela dost teh priznanj, med njimi tut enga zlatga-in ta naj bi kao pol pripomogu k temu, da sm jo dobila...

Drgač pa nevem, pravjo da je to podeljevanje štipendij ful nepravično, pa da jih vsako leto manj dobi to štipendijo.
Stran: [1] Natisni 
Hitra navigacija:  

Prijava uporabnika
Ime:
Geslo:

Nov uporabnik?
Napiši novico
Pozabljeno geslo

Pošlji nam datoteke
Pomagaj nam nadgraditi arhiv datotek! Pošlji nam nekaj svojih datotek in se uvrsti na listo donatorjev tudi ti! Rade volje bomo sprejeli kar nam pošlješ! × klik.

Osnovnošolski oddelek
    Srednješolski oddelek
    Razno

Anketa
Ste zadovoljni s toplimi malicami v srednjih šolah?
Da
Da in ne
Ne
Pri nas je (še) ni
Nisem dijak

Predlogi za novo anketo!

Stiki:
 • Administracija × klik
 • Oglaševanje × klik

Strani gostuje

Dijaski.net  2000-2007 - Vse pravice pridržane
ISSN 1581-923X