Pošlji datoteke Donatorji Forum Top 100  

Iskanje datotek:
  Jeziki
Angleščina
Francoščina
Grščina
Italijanščina
Latinščina
Madžarščina
Nemščina
Ruščina
Slovenščina
Španščina

Naravoslovje
Biologija
Fizika
Kemija
Matematika

Družboslovje
Filozofija
Geografija
Psihologija
Sociologija
Zgodovina

Drugo
Ekonomija
Glasba
Računalništvo in
informatika
Umetnost
Strokovni predmeti
Šport
Tehnika
Ostalo

Najnovejših 100
Na začetek

Statistika:
  Št. datotek:  12384

Delphi-si
Delphi-si

Chit Chat Network
Chit Chat Network

party-zan.com
party-zan.com

Prevoz.org
Prevoz.org

Dijaski.net skupnost Šola in njene temne sile Matura in vse kar pride z njo Matura
Stran: [1] Natisni
Avtor Tema: Matura  (Število ogledov: 3367 )
kure
Drugarček
**

Kul meter: 5
Spol: Moški
Sporočila: 59

Poslano: 09.10.2004 ob 11:24 Odgovori

Matura, matura, matura. Bav bav ali sprehod v parku? To je sedaj vprašanje!

To temo sm ustvaru z namenom, da bivsi maturanti pomagajo novi generaciji 4. letnikom. Lahko vprašate karkoli vas zanima glede mature od pripravljanja za njo do samega izpita kako potega, kaj morate imeti vse sabo itd...

Torej, če vas karkoli zanima glede mature kar leto hitro za tipkovnico:)

lp:)

Kure

Pride kmal:)
D3U5
Četrtovček

Kul meter: 23
Sporočila: 173

Poslano: 14.10.2004 ob 19:59 Odgovori

Če je kdo šou ang na višji nivo, kk izgledajo tam testi? A esej je tut?
« Zadnjič spremenjeno: 23.11.2004 ob 08:51 Avtor: Hundey »

[b]Deus has Spoken![/b]
kure
Drugarček
**

Poslano: 14.10.2004 ob 22:34 Odgovori

Glej pisanju eseja na maturi se ne mors nikakor izogniti!!! Seveda en je pri slovenščini, druga dva pa pri angleščini, pod pogojem da vzameš višji nivo. Na višjem nivoju imaš  
5 delov.
1. Bralno razumevanje
2. Word formation, gap fill, vstavljanje časov,..
3. Poslušanje besedila
4. Razpravljalni esej (imaš dve izjavi ala. You can only have one best friend.) in na to pol pišeš od 180-220 besed se mi zdi
5. Isto razpravljalni esej ampak razpravljaš o eni izmed knjig, ki ste jih mogl prebrat. Dobiš naslov recmo, če imate GGja (The Great Gatsby), maš recmo Describe Myrtle's party. In pol nabijaš v tri krasne o vsem božjem....

Na osnovnem nivoju je pa mal drugače
Isto imaš 5 delov
1,3 in 4 so isti (za 4 nism cist točn, nj pove kdo ki ve kako je), medtem ko je 2 del malo drugač sestavljen oz. mal drugačne naloge (lažje) in 5. del maš pa za napisat pismo.

Kar se tiče eseja se ti ocenjujejo 4 prvine.
Besedišče, Vsebina, Povezanost in Jezikovna pravilnost
Pri 4. delu maš do 20 možnih pik, pri katerih je vsaka prvina vredna 5. Pri 5. delu pa 25 pri kateri je vsebina vredna 10 drugi deli pa 5 pik.

Sam sistem ocenjevanja esejov je enak kot pri slovenščini. Oba ocenita 2 popravljalca in končna ocena oz. končno število točk je povprečje obeh ocen. Če se oceni preveč razlikujeta, popravi esej še tretji ocenjevalec in njegova ocena velja. (To sistem je velika loterija, saj je v primeru odstopanje prvi dveh ocen, vse odvisno od mnenja 3 ocenjevalca.)

To je to, če te še kaj zanima vpraši

lp

Kure

P.S.: Vsa ta razlaga se nanaša na lansko letno maturo (2004), če so v tem obdobju kaj spremenili je lahko kakkšna stvar malenkost drugačna. Samo pri maturi za ang. velik sprememb pomojm da ne more bit. Razn če se grejo na msš (ministrstvo...) kakšno revolucijo:)

D3U5
Četrtovček

Poslano: 15.10.2004 ob 16:14 Odgovori

Thx mate!

Mi je že mal laži pr srci k vsaj vem ka me caka Smiley In kakšna se ti je zdela matura? Za English zej mislim.
« Zadnjič spremenjeno: 23.11.2004 ob 08:52 Avtor: Hundey »

[b]Deus has Spoken![/b]
kure
Drugarček
**

Poslano: 15.10.2004 ob 18:14 Odgovori

Mislm jst sm pisu anglo 3+1 sam mi je malenkost zmankal za 4+2. Sej ves tockovanje na visjem je tko
ce pises 2 dobis +1 isto je ce pises 3, ce pises 4 dobis +2 pa pises 5 pa +3.  No ja drugac pa tko, mislm prva dva dela je blo kulj, tretji del je blo slusno in se je zlo slabo slisal poleg tega je un/una (pogovor pac)  mutu (sicer to sm meu jst edino vse pike, da se mal pohvalm:).  Za eseja je pa tko ane, vse je delno subjektvino, ker je pac moznost tega 3 ocenjevalca in to je pac tko lahko dobr lahko slabo zate. Pri men je blo tko 1 esej, je en ocenu 14pik od 20, drug 9 pik, in pol je valda prevelko odstopanje in mi je tretji dau 10 pik. Sam so pa primeri k se ti tud zvisa:) Vse je odvisn no

lp

Kure

P.S.: Nasplosno ni bilo tolk tezko (sm se najmanj ucu za anglo) sam je pa tud res da smo mi ful te stvari ze skoz pisas pr angli ze 4 leta (podobno kot na maturi) in ni blo ne vem kaj za naucit se, razn valda izjem, pa for, k jih pa vse itaq ne mors vedt:) Sej se naucis recmo case, sam vseen nakonc se vedno poslusas svoj instinkt:)

weeda
Moderator

Kul meter: 20
Spol: Ženski
Sporočila: 147

Poslano: 16.10.2004 ob 10:32 Odgovori

Če ste mel v sredni šoli kokr tok kvalitetn pouk angleščine in če ti predmet recimo temu "laufa", pol ni bojazni, da ne bi bil uspešen na višjem nivoju. Jz sm mela na gimnaziji angleščino vedno nekje med 3 in 4, maturo sm pa potem pisala na višjem nivoju 6.
Eseje pa tut ne ocenjujejo ne vem kok strogo, tko da se da dobit pike. Če ti pa zmanjka kkšn procent al pa dva za višjo oceno, se pa sploča prtožt in se večinoma pri esejih da iztržt kkšno piko več Smiley
Trust me...I know Smiley
Enako je pri slovenščini in vse ostalih predmetkih, kjer se piše esej. To je pač neko subjektivno mnenje vsakega posameznega ocenjevalca in se da zvišat oceno na teh rečeh.

LP Wink

Živi zdravo z naravo
tink
Drugarček
**

Kul meter: 12
Sporočila: 94

Poslano: 26.10.2004 ob 18:41 Odgovori

A je mel kdo nemščino za maturo?
Sama sem se odločila za nižji nivo - dojčo večinoma mela 4, samo ne da se mi sami vseh tistih snovi predelat..  Grin

Podobne naloge kot pri angli?
Kaj moraš tudi na nižjem nivoju kakšne pesmice interpretirat?
Zacuden

Here comes the sun.. :)
Hundey
Moderator

Kul meter: 34
Sporočila: 604

Poslano: 26.10.2004 ob 22:42 Odgovori

Najboljš, da si pogledaš maturitetne pole za nemščino.

http://www.dijaski.net/?stran=nem&sub=matura
NejcB
Novinec
*

Kul meter: 1
Sporočila: 9

Poslano: 18.11.2004 ob 18:00 Odgovori

http://www.gimptuj.net/matura2002/page1.htm
Tu najdeš stare pole in si narediš izračun točk. Pa še kaj bi se našlo... Škoda le da tega ne posodabljajo....
D3U5
Četrtovček

Poslano: 02.12.2004 ob 16:46 Odgovori

WoW. Thx ludi. Grem mal resevat  Embarrassed ja kaj no! treba je zacet!... Tongue

[b]Deus has Spoken![/b]
incognito
Administrator

Kul meter: 14
Sporočila: 190

Poslano: 02.12.2004 ob 19:15 Odgovori

Na žalost je vse prevečkrat tako, da si človek zada, sej se bom začel učit, ... res, samo še danes grem ven, ko je ravno tako lep sonček, ... in danes je pa res zadnjič, pa če me ravno vabi tista deklica ...

Tako je nastala edina prava študentska resnica, ki gre nekako takole:

Jutr' se pa res začnem učit!

In se mi zdi, da se je vsaj pri naši generaciji, pojavila ravno nekje pred maturo ... tako da, če se je bo tebi uspelo otresti, vsa čast!  Smiley

Think before you think!
D3U5
Četrtovček

Poslano: 02.12.2004 ob 19:52 Odgovori

Poznam kr dobro metodo. Predstavlas si d test pises nasledn dan (sam mors res tak verjet) pa se ful naucis in pol se zvecer enkrat ponovis, nasledn dan ista zgodba (zvecer ne smes pozabt ponovit) pa bos znal ful dobr. Dejstvo je, da snov, ki se je ucis dlje casa bolj ostane v spominu. Zlo pomaga ce lahko prespis vmes Smiley

[b]Deus has Spoken![/b]
Hellspawn
Pruček
*

Kul meter: 8
Sporočila: 41

Poslano: 02.12.2004 ob 20:00 Odgovori

hja "ce" se lahko prepricas Wink
Lady
Pruček
*

Kul meter: 2
Sporočila: 45

Poslano: 12.02.2005 ob 19:00 Odgovori

koliko je pa sploh največ točk možno dosečt na tej maturi?
a je težko pisat teste z okol 80-imi točkami?
lp
hvala
weeda
Moderator

Poslano: 12.02.2005 ob 23:07 Odgovori

Skratka. Na maturi je lahko doseči največ 34 točk!
80 točk, kar ti omenjaš, je pa normirana vrednost, ki se jo izračuna iz uspeha na maturi in uspeha v 3. in 4. letniku (pri nekaterih faksih pa so še kakšne posebne zahteve o naravoslovnem predmetu na maturi, al pa kej podobnga). Tko da se splača truditi za čim boljši uspeh!
Po sistemu, ki ga uporablja večina faksov, torej 60:40 (matura:uspeh), je potrebno za 80 točk recimo 20 točk (bolje še kako točko več) na maturi in vsaj prav dober uspeh v 3. in 4. letniku. So pa faksi, ki uporabljajo drugačen sistem izračunavanja točk.....v razpisu piše za vsak faks posebej sistem računanja in zahtev. Si pa lahko pogledaš in izračunaš točke tudi tule:
http://www.dijaski.net/?stran=izracun_tock ali tule: http://www.dijaski.net/?stran=omejitve

LP Grin

Živi zdravo z naravo
Lady
Pruček
*

Poslano: 13.02.2005 ob 12:20 Odgovori

jao prej ko si jaz pridem tale sistem gor, pa traja.... Roll Eyes Roll Eyes
stran je na simple narejena, čist hitro najdeš informacije, ki so najbolj nujne
pohvale vsem
lp Wink
Lady
Pruček
*

Poslano: 16.02.2005 ob 05:20 Odgovori

ali je tehnična napaka, da mi za izračun točk že nekaj dni ne dela več un program oz. se mi noče odpret, pred nekaj dnevi sem še lahko normalno računala vse skupaj?
lp
Lady
Pruček
*

Poslano: 24.02.2005 ob 19:34 Odgovori

pozdrav!
zopet se javljam, no kakulator fajn dela, pa vse je ok...sam mam eno ?
konkretno pri veterinarski fakulteti oni upoštevajo en naravoslovni predmet bodisi(FI,KE;BIM) ampak kandidati imajo prostor za dva predmeta-ocene, torej je potrebno narediti 2 ta predmeta, ki se upoštevata.
ok moja kmečka pamet  Cool brez zamere  Smiley
hvala za odg.
bac3k
Drugarček
**

Kul meter: 11
Sporočila: 53

Poslano: 24.02.2005 ob 22:05 Odgovori

Tebe zanima zakaj sta dva predalcka pri izbirnih predmetih ce pa se uposteva samo eden, ce prav razumem? No, ce je v tem zagata ti lahko pomagam Smiley , zadeva je namrec taksna, da fakulteta res uposteva 10% ocene pri izbirnem predmetu (FI ali KE ali BI), ki jo moras vpisati v _prvi_ predalcek. Drugi predalcek je pa tam iz enega samega prakticnega razloga, in sicer zato, da kalkulator ve, koliko tock si skupno dosegla na maturi (60% rezultata je iz mature). Upam da kej pomaga Smiley lp

..
weeda
Moderator

Poslano: 25.02.2005 ob 18:48 Odgovori

Pa ni ti treba delat mature iz vseh treh predmetov (tko al tko si lahko zbereš samo 2 predmeta!) ampak ENEGA izmed teh treh....lahko tudi dva, za izračun se pa potem za tistih 10% upošteva ocena BOLJŠEGA predmeta.

LP Grin

Živi zdravo z naravo
Lady
Pruček
*

Poslano: 26.02.2005 ob 15:14 Odgovori

aha, torej sedaj mislim, da imam vse odgovore, ki sem jih želela vedet.če jih še kaj najdem pišem.
neslo me je tukaj, ker nisem vedela, da splošna matura obsega 5 predmetov-zaključenih, izbirna pa potem izbereš glede na fakulteto, ki jih ta zahteva, kam pač torej želiš.
lepo se mejte
papa Grin
pupa20
Novinec
*

Kul meter: 0
Sporočila: 2

Poslano: 04.05.2005 ob 11:21 Odgovori

olja! Mene pa zanima če ma kdo lanske pole od matematike od mature al pa č se jih kje da dobit
pa ne one poskusne.
Stran: [1] Natisni 
Hitra navigacija:  

Prijava uporabnika
Ime:
Geslo:

Nov uporabnik?
Napiši novico
Pozabljeno geslo

Pošlji nam datoteke
Pomagaj nam nadgraditi arhiv datotek! Pošlji nam nekaj svojih datotek in se uvrsti na listo donatorjev tudi ti! Rade volje bomo sprejeli kar nam pošlješ! × klik.

Osnovnošolski oddelek
    Srednješolski oddelek
    Razno

Anketa
Ste zadovoljni s toplimi malicami v srednjih šolah?
Da
Da in ne
Ne
Pri nas je (še) ni
Nisem dijak

Predlogi za novo anketo!

Stiki:
 • Administracija × klik
 • Oglaševanje × klik

Strani gostuje

Dijaski.net  2000-2007 - Vse pravice pridržane
ISSN 1581-923X