Jeziki Naravoslovje Družboslovje Drugo
|
Statistika:
|
|
Št. datotek:
12384
|
|
|
Avtor
|
Tema: Matura (Število ogledov: 3367 )
|
|
|
|
|
kure
Drugarček

Kul meter: 5
Spol: 
Sporočila: 59

|
Glej pisanju eseja na maturi se ne mors nikakor izogniti!!! Seveda en je pri slovenščini, druga dva pa pri angleščini, pod pogojem da vzameš višji nivo. Na višjem nivoju imaš 5 delov. 1. Bralno razumevanje 2. Word formation, gap fill, vstavljanje časov,.. 3. Poslušanje besedila 4. Razpravljalni esej (imaš dve izjavi ala. You can only have one best friend.) in na to pol pišeš od 180-220 besed se mi zdi 5. Isto razpravljalni esej ampak razpravljaš o eni izmed knjig, ki ste jih mogl prebrat. Dobiš naslov recmo, če imate GGja (The Great Gatsby), maš recmo Describe Myrtle's party. In pol nabijaš v tri krasne o vsem božjem....
Na osnovnem nivoju je pa mal drugače Isto imaš 5 delov 1,3 in 4 so isti (za 4 nism cist točn, nj pove kdo ki ve kako je), medtem ko je 2 del malo drugač sestavljen oz. mal drugačne naloge (lažje) in 5. del maš pa za napisat pismo.
Kar se tiče eseja se ti ocenjujejo 4 prvine. Besedišče, Vsebina, Povezanost in Jezikovna pravilnost Pri 4. delu maš do 20 možnih pik, pri katerih je vsaka prvina vredna 5. Pri 5. delu pa 25 pri kateri je vsebina vredna 10 drugi deli pa 5 pik.
Sam sistem ocenjevanja esejov je enak kot pri slovenščini. Oba ocenita 2 popravljalca in končna ocena oz. končno število točk je povprečje obeh ocen. Če se oceni preveč razlikujeta, popravi esej še tretji ocenjevalec in njegova ocena velja. (To sistem je velika loterija, saj je v primeru odstopanje prvi dveh ocen, vse odvisno od mnenja 3 ocenjevalca.)
To je to, če te še kaj zanima vpraši
lp
Kure
P.S.: Vsa ta razlaga se nanaša na lansko letno maturo (2004), če so v tem obdobju kaj spremenili je lahko kakkšna stvar malenkost drugačna. Samo pri maturi za ang. velik sprememb pomojm da ne more bit. Razn če se grejo na msš (ministrstvo...) kakšno revolucijo:)
|
Pride kmal:)
|
|
|
|
|
kure
Drugarček

Kul meter: 5
Spol: 
Sporočila: 59

|
Mislm jst sm pisu anglo 3+1 sam mi je malenkost zmankal za 4+2. Sej ves tockovanje na visjem je tko ce pises 2 dobis +1 isto je ce pises 3, ce pises 4 dobis +2 pa pises 5 pa +3. No ja drugac pa tko, mislm prva dva dela je blo kulj, tretji del je blo slusno in se je zlo slabo slisal poleg tega je un/una (pogovor pac) mutu (sicer to sm meu jst edino vse pike, da se mal pohvalm:). Za eseja je pa tko ane, vse je delno subjektvino, ker je pac moznost tega 3 ocenjevalca in to je pac tko lahko dobr lahko slabo zate. Pri men je blo tko 1 esej, je en ocenu 14pik od 20, drug 9 pik, in pol je valda prevelko odstopanje in mi je tretji dau 10 pik. Sam so pa primeri k se ti tud zvisa:) Vse je odvisn no
lp
Kure
P.S.: Nasplosno ni bilo tolk tezko (sm se najmanj ucu za anglo) sam je pa tud res da smo mi ful te stvari ze skoz pisas pr angli ze 4 leta (podobno kot na maturi) in ni blo ne vem kaj za naucit se, razn valda izjem, pa for, k jih pa vse itaq ne mors vedt:) Sej se naucis recmo case, sam vseen nakonc se vedno poslusas svoj instinkt:)
|
Pride kmal:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
incognito
Administrator

Kul meter: 14
Spol: 
Sporočila: 190

|
Na žalost je vse prevečkrat tako, da si človek zada, sej se bom začel učit, ... res, samo še danes grem ven, ko je ravno tako lep sonček, ... in danes je pa res zadnjič, pa če me ravno vabi tista deklica ...
Tako je nastala edina prava študentska resnica, ki gre nekako takole:
Jutr' se pa res začnem učit!
In se mi zdi, da se je vsaj pri naši generaciji, pojavila ravno nekje pred maturo ... tako da, če se je bo tebi uspelo otresti, vsa čast!
|
Think before you think!
|
|
|
|
|
Hellspawn
Pruček

Kul meter: 8
Spol: 
Sporočila: 41
|
hja "ce" se lahko prepricas
|
|
|
|
|
Lady
Pruček

Kul meter: 2
Spol: 
Sporočila: 45

|
koliko je pa sploh največ točk možno dosečt na tej maturi? a je težko pisat teste z okol 80-imi točkami? lp hvala
|
|
|
|
|
|
|
Lady
Pruček

Spol: 

|
jao prej ko si jaz pridem tale sistem gor, pa traja....  stran je na simple narejena, čist hitro najdeš informacije, ki so najbolj nujne pohvale vsem lp
|
|
|
|
|
Lady
Pruček

Spol: 

|
ali je tehnična napaka, da mi za izračun točk že nekaj dni ne dela več un program oz. se mi noče odpret, pred nekaj dnevi sem še lahko normalno računala vse skupaj? lp
|
|
|
|
|
Lady
Pruček

Spol: 

|
pozdrav! zopet se javljam, no kakulator fajn dela, pa vse je ok...sam mam eno ? konkretno pri veterinarski fakulteti oni upoštevajo en naravoslovni predmet bodisi(FI,KE;BIM) ampak kandidati imajo prostor za dva predmeta-ocene, torej je potrebno narediti 2 ta predmeta, ki se upoštevata. ok moja kmečka pamet brez zamere  hvala za odg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lady
Pruček

Spol: 

|
aha, torej sedaj mislim, da imam vse odgovore, ki sem jih želela vedet.če jih še kaj najdem pišem. neslo me je tukaj, ker nisem vedela, da splošna matura obsega 5 predmetov-zaključenih, izbirna pa potem izbereš glede na fakulteto, ki jih ta zahteva, kam pač torej želiš. lepo se mejte papa
|
|
|
|
|
pupa20
Novinec

Kul meter: 0
Spol: 
Sporočila: 2

|
olja! Mene pa zanima če ma kdo lanske pole od matematike od mature al pa č se jih kje da dobit pa ne one poskusne.
|
|
|
|
|
|
|
Pošlji nam datoteke
Pomagaj nam nadgraditi arhiv datotek! Pošlji nam nekaj svojih datotek in se uvrsti na listo donatorjev tudi ti! Rade volje bomo sprejeli kar nam pošlješ! × klik.
Osnovnošolski oddelek
Srednješolski oddelek
Razno
Stiki:
Administracija × klik
Oglaševanje × klik
Strani gostuje
|