Nacionalno preverjanje znanja 2015

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 23.06.2015
  • Zadnja sprememba: 21.12.2018

Nacionalno preverjanje znanja je v letu 2015 potekalo na 475 osnovnih šolah. Preverjanj znanja se je udeležilo približno 16.700 učencev 6. razreda in približno 17.200 učencev 9. razreda. Povprečni dosežki učencev so različni glede na predmet in se gibljejo od 50 do 70%, vendar v večini preverjanj bolj proti 50%.

Nacionalno preverjanje znanja predstavlja dodatno informacijo o znanju učencev in nima odločilnega vpliva na zaključne ocene učencev oziroma na njihovo napredovanje. Njegov namen je izboljšanje kakovosti učenja in poučevanja, s tem pa tudi zagotavljanje kakovostnejšega znanja in zmožnosti učencev v slovenski osnovni šoli. Učencem, staršem, učiteljem in šolam pokaže, kako uspešni so pri doseganju ciljev in standardov, določenih z učnimi načrti.

Glede na to, da je nacionalno preverjanje znanja eden izmed pokazateljev, kako kakovostno je poučevanje in učenje, omogoča odpravljanje pomanjkljivosti in spodbujanje tistega, kar prispeva k dobremu znanju. Učencem, staršem in učiteljem tudi pokaže, katera so njihova močna področja, pa tudi, katerim ciljem bo v prihodnjih letih šolanja treba posvetiti več pozornosti.

Več podatkov o posameznih preverjanjih ter grafična analiza je na voljo v sporočilu za javnost RIC-a.

So rezultati zadovoljivi ali zaskrbljujoči? Vredno razmisleka...

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane