Vajeništvo - poklicna srednja šola malo drugače

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 07.05.2018
  • Zadnja sprememba: 21.12.2018
Veš, da se je za nekatere poklice mogoče izučiti tudi po 3-letnem programu vajeništva? Prednosti je več: poklic iz prve roke temeljito spoznaš že med šolanjem, saj najmanj polovico časa izobraževanje poteka v podjetju in ne v šoli, vsak mesec pa vajenec ali vajenka prejme tudi denarno nagrado.

Manj teorije, več prakse – in to plačane!
Je tudi tebi kdaj težko uro za uro sedeti v učilnici in slediti suhoparni učni snovi? Program vajeništva je odlična izbira zate, saj najmanj 50 % izobraževanja poteka pri delodajalcu. Skozi prakso namreč najhitreje usvojiš nova znanja, potrebna za opravljanje svojega prihodnjega poklica. Za svoje vajeništvo pa prejmeš tudi plačilo: prvo leto 250, drugo 300 in tretje 400 evrov na mesec.

Z lahkoto do zaposlitve
Po programu vajeništva se je mogoče izučiti za poklice, ki veljajo za deficitarne. To pomeni, da na trgu manjka izučenih delavcev in boš z lahkoto našel/našla zaposlitev. Po programu vajeništva lahko postaneš: oblikovalec kovin – orodjar, gastronom/hotelir, mizar, kamnosek, papirničar, strojni mehanik, slikopleskar in steklar. Vse našteto lahko postanete tudi punce, da ne bo pomote!
Vajeništvo Vajeništvo Vajeništvo

Kako postaneš vajenec ali vajenka?
V šolskem letu 2018/2019 bodo vajeniške programe izvajale srednje poklicne in strokovne šole po vsej Sloveniji, vajence pa bo sprejemalo več kot 200 podjetij. Postopek vključitve v program vajeništva je predstavljen v biltenu Vajeništvo. Dodatna vprašanja pa lahko naslovite na srednje šole, ki izvajajo programe vajeništva, oziroma na svetovalko na področju poklicnega izobraževanja in vajeništva pri GZS, ga. Ano Žemva Novak (preko e-pošte ali telefona: 01 58 98 531).
  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane