Color band
Ministrstvo za šolstvo in šport v začetku februarja izda Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje za naslednje študijsko leto. V razpisu so objavljeni študijski programi na višjih šolah in število razpisanih prostih mest za redni in izredni študij.
Priložen je tudi Razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove v prihajajočem študijskem letu, s podatki o dijaških domovih in številom prostih postelj.

Vpis v višješolske študijske programe poteka v dveh prijavnih rokih. V primeru, da je število prijav v določen študijski program večje od števila prostih mest, višje strokovne šole do sredine aprila izdajo sklep o omejitvi vpisa in kandidate nato izberejo glede na število doseženih točk. Način računanja točk je enak za vse višješolske študijske programe.
Pogoji za vpis
  • opravljena splošna matura, ali
  • opravljena poklicna matura, ali
  • opravljen zaključni izpit ali diploma pred letom 2002, ali
  • opravljen mojstrski ali delovodski oziroma poslovodski izpit, 3 leta delovnih izkušenj, opravljen preizkus znanja iz slovenščine (italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsehu, določenem za poklicno maturo
Dodatni pogoji za vpis (pri nekaterih študjiskih programih):
  • študijski programi fotografija, medijska produkcija, oblikovanje materialov, organizator socialne mreže - preizkus posebne nadarjenosti oziroma psihofizične spodobnosti
Pomemben je tudi dodatni pogoj, ki velja od začetka leta 2014.
Kandidatom, ki so bili že tri leta vpisani v študijski program visokega šolstva, je onemogočen vpis v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju (41. člen zakona o višjem strokovnem izobraževanju).
Prijava in vpis sprejetih
Prijava in vpis v višješolske programe od študijskega leta 2014/2015 potekata v dveh prijavnih rokih:
  • 1. prijavni rok (februar, začetek marca)
  • 2. prijavni rok (začetek septembra)
Kandidati v obeh rokih oddajo elektronsko prijavo na spletni strani Višješolske prijavne službe, katero nato natisnjeno in podpisano Višješolski prijavni službi pošljejo priporočeno po pošti. Kandidat si po prednostnem vrstnem redu izbere enega, dva ali tri študijske programe. Uvrščen bo v prvega, za katerega bo izpolnil pogoje.

Za tiste, ki so sprejeti v izbran študijski program v 1. prijavnem roku, traja vpis na višjih strokovnih šolah do konca avgusta, v 2. prijavnem roku pa konec septembra.

Vsak kandidat se zaradi kršitev postopka v zvezi s prijavnim oziroma izbirnim postopkom lahko tudi pritoži. Pritožba se pošlje po pošti ali osebno vloži pri Višješolski prijavni službi v zato predvidenih rokih za 1. in 2. prijavni rok.
Mnenja uporabnikov:
→ Mnenja lahko objavijo le prijavljeni uporabniki. Če pa še nimaš računa, si ga lahko ustvariš tukaj.
Ta vsebina še nima mnenj.
Color band
Astronomija Meje za ocene na splošni maturi Dijaški forum

Dijaski.net - Obvestilo uporabnikom

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Ne, želim izvedeti več o uporabi piškotkov